Zakład Doskonalenia Zawodowego w Zielonej Górze jako partner bierze udział w projekcie
pt. „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Henrykowie”. Projekt nr RPLB.08.04.01–IZ.00–08–0016/16 realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Lubuskie 2020 w części współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego (Oś Priorytetowa 8; Działanie 8.4).
Okres realizacji projektu: od 01.07.2016 r. do 30.06.2022 r.
Całkowita wartość projektu: 2 096 142,43 zł.
Kwota dofinansowania: 1 954 862,43 zł.
Do kogo skierowany?
Wsparcie skierowane jest do nauczycieli i uczniów ZSCKR w Henrykowie. Projekt realizowany jest
w partnerstwie z otoczeniem społeczno – gospodarczym.
Cel projektu: doskonalenie jakości kształcenia zawodowego poprzez wsparcie skierowane do uczniów
i nauczycieli oraz doposażenie ZSCKR w sprzęt i materiały dydaktyczne niezbędne do realizacji kształcenia zawodowego.
W projekcie realizowane są następujące zadania:
- Praktyki i staże uczniów realizowane u pracodawców lub przedsiębiorców.
- Praktyki i staże nauczycieli kształcenia zawodowego w przedsiębiorstwach
- Doradztwo edukacyjno – zawodowe
- Dodatkowe zajęcia dla uczniów.
- Podnoszenie i nabywanie kompetencji przez nauczycieli.
- Modernizacja kształcenia zawodowego.
Liczba osób, które uczestniczących w projekcie:
– 400 uczniów,
– 8 nauczycieli.
Zakład Doskonalenia Zawodowego Zielonej Górze realizuje część szkoleń w zadaniu 4 „Dodatkowe zajęcia dla uczniów”.
„W latach 2017 ÷ 2020 w zajęciach realizowanych przez ZDZ uczestniczyło 248 uczniów
na następujących kursach:
- Bukieciarstwo – florystyka” – 20 osób;
- „Catering” – 10 osób;
- „Dietetyk” – 20 osób;
- „Doradztwo dotyczące środków ochrony roślin” – 10 osób;
- „Kierowca wózków jezdniowych z napędem silnikowym z uprawnieniami UDT” – 30 osób;
- „Obsługa kas fiskalnych” – 49 osób;
- „Obsługa pilarki spalinowej – przerzynka drewna” – 20 osób;
- „Pilarz – drwal” – 20 osób.
- „Spawanie metodą MAG” – 29 osób;
- „Stosowanie środków ochrony roślin – podstawy” – 20 osób;
- „Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz prawidłowości pracy” – 20 osób;